Bilbao - WINO | KULTURA | GOURMET

Bilbao. Pełne magii, smaków i aromatów, w którym odnajdziemy kwintesencję wyjątkowości kultury i tradycji Kraju Basków. Konwencja Wine&Friends gwarantuje poza turystycznymi atrakcjami, eksplorację świata lokalnej kuchni i oczywiście wina. I zrobimy to w znakomitym stylu! W planie m.in. kolacja w Restauracji Ola Martin Berasategui, nagrodzonej Gwiazdką Michelin i Słońcem Respol, kultowego miejsca dla wszystkich miłośników wykwintnej kuchni. Poza Bilbao i San Sebastian, odwiedzimy również – a jakże! - winnicę Txakoli, w której powstaje znakomite, delikatne i lekko musujące wino, którego receptura jest ściśle związana z tym regionem. Degustacja obowiązkowa! Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółowym planem wyjazdu!

CENA:
Cena za osobę w pokoju dwuosobowym 1350 Euro
Cena za osobę w pokoju jednoosobowym 1600 Euro


TERMIN:
19-23.10.2023.

Cena nie zawiera:
Bilet lotniczy Warszawa – Bilbao – Warszawa, kolacja w restauracji Ola Martin Berasategui /Michelin*/ – opcja dla chętnych (link do kolacyjnego menu), wydatki własne. Podział kosztu biletu lotniczego Pilota na uczestników wyjazdu.

plan wyjazdu

Dzień 1.
WARSZAWA - BILBAO /19 października 2023/

Przylot do Bilbao. Powitanie uczestników na lotnisku przez lokalnego przedstawiciela biura. Transfer do hotelu i check-in. Czas wolny na odpoczynek po podróży. Powitalną kolację zjemy w lokalnej restauracji (3-daniowe lokalne menu+napoje).

Dzień 2.
BILBAO /20 października 2023/

Po śniadaniu odkrywamy Bilbao w trakcie półdniowej wycieczki z przewodnikiem. Miasto nazywane jest w Kraju Basków „Miastem Guggenheima”. Znajduje się tu jedno z najważniejszych muzeów sztuki w Hiszpanii - Muzeum Sztuk Pięknych. To miejsce oferuje podróż przez powszechną historię sztuki od XII wieku po czasy współczesne. Zaskakuje oryginalność aranżacji obrazów.

Kolejne miejsca warte odkrycia to stacja metra Normana Fostera, wieże Isozaki i Pelli, most Zubizuri zaprojektowany przez Calatravę czy nowe centra kultury, takie jak La Alhóndiga autorstwa Philippe'a Starcka, które powstało wokół modernistycznego budynku, w którym mieścił się magazyn wina. Trzy budynki tej nowej przestrzeni kulturalnej wsparte są na 43 filarach zaprojektowanych przez włoskiego scenografa Lorenza Baraldiego.

Z drugiej strony nie sposób sobie wyobrazić Bilbao bez charakterystycznej starówki, z ponad 700-letnią historią. Przyjemnie jest spacerować po słynnych „Siedmiu Ulicach” i odkrywać kultowe budowle, takie jak Katedra czy elegancki teatr inspirowany Operą Paryską, Arriaga czy w końcu niezliczną ilością sklepów i kawiarni, od tradycyjnych po modne. 

Dziś dowiemy się, dlaczego Bilbao zostało wybrane na siedzibę tego oszałamiającego budynku zaprojektowanego przez Franka Gehry'ego. Odkryjemy jego strukturę oraz rzeźby otaczające muzeum. Muzeum Guggenheima jest jednym z najbardziej zaskakujących przykładów architektury XX wieku, ponieważ Frank Gehry użył 33 000 ultracienkich płytek tytanowych do stworzenia swoich ciekawych krzywizn. Wnętrze dzieli najważniejszą na świecie prywatną kolekcję sztuki nowoczesnej i współczesnej z Nowym Jorkiem i Wenecją. 

Spacerując po galeriach, atrium i tarasie w towarzystwie przewodnika poznamy najważniejsze dzieła wystaw stałych i czasowych Guggenheima. Będziemy podziwiać jego faliste, serpentynowe formy wśród wielkoformatowych dzieł sztuki, które zaskakują zastosowanym materiałem. 

Po tak intensywnej pierwszej części dnia, udamy się na lunuch w lokalnej restauracji (3 daniowe menu+napoje). Transfer z powrotem do hotelu, czas wolny na relaks.

Po południu wycieczka statkiem. Tym razem będziemy mogli zobaczyć miasto zupełnie z innej perspektywy.  

Dzisiejszego wieczoru proponujemy (dla chętnych za dodatkową opłatą) kolację w Restauracji Ola Martin Berasategui. To miejsce dla miłośników wykwintnej kuchni. Restauracja z 1 gwiazdką Michelin i 1 słońcem Repsol, Ola Martin Berasategui, znajduje się w sercu Starego Miasta w Bilbao, pod kierownictwem gastronomicznym Martína Berasategui i Raúla Cabrery jako szefa kuchni. 

Dzień 3.
BILBAO - San Sebastián - BILBAO /21 października 2023/

Dzisiaj kolejne niesamowite miejsce na mapie Kraju Basków - San Sebastián. Po śniadaniu wyjazd autokarem, po drodze zatrzymamy się w winnicy Txakoli. Tu dowiemy się z pierwszej ręki, jakie czynniki wpływają na wyjątkowy tutejszych win. Trasa prowadząca przez główne winnice i winiarnie tego typowego baskijskiego białego wina obejmuje trzy prowincje: Vizcaya, Guipúzcoa i Álava, z których każda nadaje winu chronioną nazwę pochodzenia. Txakoli to delikatne i lekko musujące wino ściśle powiązane z tym terytorium. Zapoznamy się z tajnikami produkcji oraz weźmiemy udział w degustacji wina oraz lokalnych produktów.

Po degustacji kontynuujemy naszą podróż do  San Sebastián. Spacer po mieście to najlepszy sposób, aby odwiedzić główne atrakcje centrum miasta i Starej Dzielnicy. Poznamy San Sebastián, jego historię, kulturę oraz scenę kulinarną i winiarską, a także lokalne zwyczaje. 

Miasto, znane również pod nazwą Donostia, leży nad białą piaszczystą zatoką między wzgórzami Urgull i Igeldo. Domy rybaków, eleganckie przedmieścia i nowoczesne dzielnice sprawiają, że jest to jedno z najatrakcyjniejszych miast kantabryjskiego wybrzeża. 

Muzeum San Telmo, Peine del Viento (Grzebień Wiatru) i Kursaal to przykłady tego, jak miasto łączy elementy nowoczesne i tradycyjne. Tymczasem prowincja Guipuzcoa, której stolicą jest San Sebastián, łączy morze i góry, oferując przyjezdnym krajobraz, ciekawe zabytki, sport i kuchnię, która cieszy się międzynarodowym prestiżem . 

Teraz czas na ucztę dla podniebienia, nasz lunch to wspaniała podróż po pintxos & wine. Wraz 

z lokalnym przewodnikiem poznamy sekrety kuchni tego regionu. Udamy się do 5 najlepszych barów w mieście (od najbardziej oldschool'owego stylu do najnowocześniejszych) i będziemy cieszyć się 5 pintxos w połączeniu z 5 lokalnymi/hiszpańskimi winami. Idealny dzień dla smakoszy! 

Do Bilbao wrócimy pod wieczór.  

Kolację zjemy  w lokalnej restauracji (3 daniowe menu + napoje). 

Dzień 4.
BILBAO - REGION LA RIOJA /22 października 2023/

Po śniadaniu  opuszczamy Bilbao i kierujemy się w stronę  La Rioja. Międzynarodową sławę region ten zawdzięcza winom, które produkowane są w ponad 500 winnicach. Lokalizacja ściśle związana jest również z kultem Św. Jakuba i stanowi jedną z ważniejszych destynacji pielgrzymkowych w Hiszpanii. Stolica regionu -  Logroño - wpisana jest na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO, jako miejsce gdzie po raz pierwszy użyto pisanego języka hiszpańskiego. My oczywiście również zadegustujemy Rioja w jednej z lokalnych winnic. Wizyta  obejmuje  zwiedzanie winnicy, degustację trzech rodzajów win oraz przystawki.

Dziś nocujemy w Hotelu w Logroño. Pod wieczór czas wolny i kolacja we własnym zakresie. 

Dzień 5.
Logroño - BILBAO - WARSZAWA /23 października 2023/

Po śniadaniu Check-out, transfer na lotnisko w Bilbao i powrót do Warszawy.

Facebook
Facebook
Instagram