wine&friends sycylia
Kolejna edycja wyjazdu pod hasłem „Wine & Friends”odbędzie się w październiku 2022r. Jeśli chcesz odkryć magię Sycylii i jesteś otwarty na wspaniałą przygodę z sycylijskim winem w tle – ta propozycja jest dla Ciebie!

CENA:
970 Euro (za osobę w pokoju dwuosobowym ) + bilet lotniczy
TERMIN:
Październik 2022 r. (grupa 20 - osobowa).
- Zakwaterowanie w Hotelu 4*,
- Atrakcje zgodnie z programem,
- Transport klimatyzowanym busem na całej trasie wycieczki,
- Zwiedzanie i degustacje w winnicach,
- Wyżywienie zgodne z programem (do każdego posiłku wliczone 0,5L wody i 1 kieliszek wina na osobę),
- Wyżywienie: 7 śniadań i 7 obiadokolacji (do obiadokolacji podawane jest wino),
- Ubezpieczenie podróżne,
- Rafting,
- Transfery,
- Ubezpieczenie podróżne,
- Włoskojęzyczny opiekun grupy podczas całego pobytu,
- Lokalny polskojęzyczny przewodnik podczas całego pobytu,
- Składka na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny,
- Składka na Turystyczny Fundusz Pomocowy.
Cena nie zawiera:
Biletu lotniczego na trasie Warszawa Chopin – Katania (Sycylia) – Warszawa Chopin, dodatkowych zamówień w restauracjach oraz wydatków osobistych. City tax płatne na miejscu w Hotelu. Istnieje możliwość dokupienia ubezpieczenia od kosztów rezygnacji 4,25 % od ceny całkowitej (COVID – 5,25% od ceny całkowitej). Zakwaterowanie w pokoju o podwyższonym standarcie – oferta na zamówienie.
Uwaga! Zważywszy na obostrzenia na terenie Włoch, wyjazd wyłącznie dla osób zaszczepionych przeciwko COVID-19. Wyjazd odbędzie się przy grupie 20 osób.
plan wyjazdu
Wprost z lotniska w Katanii kierujemy się do centrum tego niezwykłego miasta, zbudowanego z lawy wulkanicznej. Tu czeka nas pierwszy sycylijski spacer oraz obiad w tradycyjnej Trattorii.
Po obiedzie jedziemy do Taorminy – mekki artystów, zawieszonej na stromych zboczach gór z zapierającymi dech widokami. Zwiedzamy miasto i kontemplujemy „la dolce vita”.
Pod wieczór zakwaterujemy się w Hotelu, położonym nad samym morzem z bajeczną panoramą w tle, gdzie zjemy powitalną kolację.
Po śniadaniu kierujemy się do schroniska „Sapienza”, gdzie przesiadamy się do kolejki linowej, docieramy na wysokość 2500 m n.pm. Eksplorujemy Etnę samochodami terenowymi „Unimog”.
Po trekkingu na Etnie udamy się na zasłużony posiłek. Po południu sprawdzimy, co czyni tutejsze wina wyjątkowymi.
W winnicy, położonej na wysokości 650 m n.p.m., zapoznamy się z charakterystyką lokalnych szczepów, zwiedzimy kantynę oraz przeprowadzimy degustację win.
Na kolację zapraszamy do restauracji hotelowej.
To będzie długi dzień!
Z hotelu wyruszymy wcześnie rano prosto do Portu w Milazzo. Zmieniamy środek transportu na statek wycieczkowy. Odwiedzimy Lipari, największą z wysp archipelagu, znaną z urokliwych zatoczek i antycznych zabudowań.
Następnym etapem jest wyspa Vulcano. Tu, w malutkiej restauracji naszego zaprzyjaźnionego kucharza, zjemy liparyjski obiad. Popołudniu zażyjemy kąpieli siarkowych w kąpielisku błotnym. Siarkowe błota posiadają wysokie właściwości terapeutyczne.
Przejazd do miasteczka Savoca, gdzie nakręcone zostały sceny do filmu „Ojciec Chrzestny”. Wizyta w Klasztorze, w Kościele Św. Mikołaja. Przystanek na włoskie espresso w najsłynniejszym z sycylijskich barów Vitelli.
Obiad zjemy w tutejszej restauracji, która sama w sobie mogłaby stanowić plan filmu lub sesji zdjęciowej!
Popołudnie spędzimy z Baronem Platinia, w jego posiadłości Castello degli Schiavi, gdzie kręcone były kultowe sceny z Ojca Chrzestnego. Będziemy mieli możliwość zobaczyć, jak żyje sycylijska arystokracja.
Późnym popołudniem dojedziemy do wspaniałej winnicy, w której zapoznamy się z procesem tworzenia wina musującego metodą tradycyjną (szampańską). Tu zjemy naszą ostatnią sycylijską kolację, połączoną z degustacją win.
Po śniadaniu transfer na lotnisko w Katanii.
Wylot do Warszawy.







