wine&friends sycylia

Kolejna edycja wyjazdu pod hasłem „Wine & Friends”odbędzie się w październiku 2022r. Jeśli chcesz odkryć magię Sycylii i jesteś otwarty na wspaniałą przygodę z sycylijskim winem w tle – ta propozycja jest dla Ciebie!

CENA:
970 Euro  (za osobę w pokoju dwuosobowym ) + bilet lotniczy
TERMIN:
Październik 2022 r. (grupa 20 - osobowa).

Cena nie zawiera:
Biletu lotniczego na trasie Warszawa Chopin – Katania (Sycylia) – Warszawa Chopin, dodatkowych zamówień w restauracjach oraz wydatków osobistych. City tax płatne na miejscu w Hotelu. Istnieje możliwość dokupienia ubezpieczenia od kosztów rezygnacji 4,25 % od ceny całkowitej  (COVID – 5,25% od ceny całkowitej). Zakwaterowanie w pokoju o podwyższonym standarcie – oferta na zamówienie. 

Uwaga! Zważywszy na obostrzenia na terenie Włoch, wyjazd wyłącznie dla osób zaszczepionych przeciwko COVID-19. Wyjazd odbędzie się przy grupie 20 osób. 

plan wyjazdu

Dzień 1.
Katania / Taormina

Wprost z lotniska w Katanii kierujemy się do centrum tego niezwykłego miasta, zbudowanego z lawy wulkanicznej. Tu czeka nas pierwszy sycylijski spacer oraz obiad w tradycyjnej Trattorii. 
Po obiedzie jedziemy do Taorminy – mekki artystów, zawieszonej na stromych zboczach gór z zapierającymi dech widokami. Zwiedzamy miasto i kontemplujemy „la dolce vita”.
Pod wieczór zakwaterujemy się w Hotelu, położonym nad samym morzem z bajeczną panoramą w tle, gdzie zjemy powitalną kolację.  

Dzień 2.
Etna

Po śniadaniu kierujemy się do schroniska „Sapienza”, gdzie przesiadamy się do kolejki linowej, docieramy na wysokość 2500 m n.pm. Eksplorujemy Etnę samochodami terenowymi „Unimog”.
Po trekkingu na Etnie udamy się na zasłużony posiłek. Po południu sprawdzimy, co czyni tutejsze wina wyjątkowymi.
W winnicy, położonej na wysokości 650 m n.p.m., zapoznamy się z charakterystyką lokalnych szczepów, zwiedzimy kantynę oraz przeprowadzimy degustację win.
Na kolację zapraszamy do restauracji hotelowej.

Dzień 3.
Wyspy Liparyjskie

To będzie długi dzień!
Z hotelu wyruszymy wcześnie rano prosto do Portu w Milazzo. Zmieniamy środek transportu na statek wycieczkowy. Odwiedzimy Lipari, największą z wysp archipelagu, znaną z urokliwych zatoczek i antycznych zabudowań.
Następnym etapem jest wyspa Vulcano. Tu, w malutkiej restauracji naszego zaprzyjaźnionego kucharza, zjemy liparyjski obiad. Popołudniu zażyjemy kąpieli siarkowych w kąpielisku błotnym. Siarkowe błota posiadają wysokie właściwości terapeutyczne.


Dzień 4.
Śladami Ojca Chrzestnego

Przejazd do miasteczka Savoca, gdzie nakręcone zostały sceny do filmu „Ojciec Chrzestny”. Wizyta w Klasztorze, w Kościele Św. Mikołaja. Przystanek na włoskie espresso w najsłynniejszym z sycylijskich barów Vitelli. 
Obiad zjemy w tutejszej restauracji, która sama w sobie mogłaby stanowić plan filmu lub sesji zdjęciowej!
Popołudnie spędzimy z Baronem Platinia, w jego posiadłości Castello degli Schiavi, gdzie kręcone były kultowe sceny z Ojca Chrzestnego. Będziemy mieli możliwość zobaczyć, jak żyje sycylijska arystokracja.
Późnym popołudniem dojedziemy do wspaniałej winnicy, w której zapoznamy się z procesem tworzenia wina musującego metodą tradycyjną (szampańską). Tu zjemy naszą ostatnią sycylijską kolację, połączoną z degustacją win.

Dzień 5.
POWRÓT DO POLSKI

Po śniadaniu transfer na lotnisko w Katanii. 

Wylot do Warszawy.

Facebook
Facebook
Instagram