SARDYNIA 2024

Sardynia to wyspa ludzi szczęśliwych i długowiecznych! Tu codzienność wyznacza spokojne tempo życia, wspaniała kuchnia, wyjątkowe wina i klimat, który sprzyja dożywaniu nawet ponad 100 lat. Potwierdzają to badania - Sardynia jest w światowej czołówce miejsc, w których ludzie cieszą się zdrowiem i radością życia do bardzo późnej starości. Zapraszamy do wspólnej eksploracji tej wyjątkowej w skali światowej wyspy, na której zegarki jakby zwalniają, pozwalając się prawdziwie cieszyć każdą spędzoną tu chwilą.

CENA:
Cena pakietu za jedną osobę w pokoju dwuosobowym: 1500 Euro + bilet lotniczy.
TERMIN:
15-22 czerwca 2024 r.

Cena nie zawiera:
Napojów alkoholowych serwowanych podczas posiłków w hotelu oraz agroturystyce, dodatkowego ubezpieczenia od kosztów rezygnacji (5,25% ceny pakietu), wydatków własnych.

plan wyjazdu

Dzień 1.
Warszawa | OLBIA

Naszą sardyńską przygodę rozpoczynamy w Olbii. W godzinach popołudniowych zakwaterujemy się  do hotelu, który znajduje się nad samym morzem. Będziemy mieli czas na pierwsze espresso w promieniach zachodzącego słońca.  

Pod wieczór przejedziemy do lokalnej agroturystyki, gdzie zjemy pierwszą sardyńską kolację.  

Dzień 2.
GALLURA | WYBRZEŻE SZMARAGDOWE | PORTO CERVO

Dzisiejszy dzień spędzimy na łączeniu archeologii, tradycji i kultury winiarskiej oraz lokalnych przysmaków. Po śniadaniu wybierzemy się do regionu Gallura. Rozpoczynamy naszą wycieczkę od zwiedzania ruin średniowiecznego zamku Pedres, jednej z trzech średniowiecznych fortec, które wciąż, niczym niemi świadkowie, górują na wschodnim wybrzeżu Sardynii. Zamek leży na szczycie skalistego wzgórza, skąd roztacza się wspaniały widok na wybrzeże regionu Gallura. Zwiedzimy jeden z największych grobów nuragijskich na Sardynii, Su Monte s'Ape, w pobliżu zamku Pedres. Następnie odwiedzimy lokalną winnicę, znajdującą się niedaleko Olbii. Poznamy historię miejsca i jej właścicieli oraz odkryjemy tajniki produkcji wina. Nie obejdzie się bez degustacji specjalności winnicy, czyli białego Vermentino, a także lokalnch, tradycyjnych  produktów, takich jak sery, chleb carasau, wędliny i pyszne dżemy zrobione z wina Vermentino.

Po wizycie w winnicy, we wspaniałych nastrojach  pojedziemy na Wybrzeże Szmaragdowe, którego sława przyciąga celebrytów z całego świata. Po drodze podziwiać będziemy zapierające dech w piersiach widoki. Zatrzymamy się w malowniczym Porto Cervo, gdzie odwiedzimy Piazza Rossa, Porto Vecchio i wiele ukrytych zakątków, aby poczuć prawdziwe La dolce vita.

 Kolację zjemy w hotelowej restauracji. 

Dzień 3.
ARCHIPELAG MADDALENA /REJS/

Dziś zabieramy ze sobą kremy przeciwsłoneczne i kostiumy kąpielowe. 
Po śniadaniu wyruszamy na całodzienny rejs po archipelagu Maddalena. Będzie to wspaniała okazja aby podziwiać wsypę od strony morza i popływać w krystalicznej morskiej wodzie o szmaragdowym kolorze. 

Na jachcie zjemy obiad w formie light lunch.  

Do hotelu wrócimy pod wieczór.


Dzień 4.
GOTOWANIE I TREKKING

Dzisiaj (przynajmniej do obiadu) zakasujemy rękawy i zakładamy fartuchy. Czas nauczyć rolować sardyńskie makarony. Nasza polska Przewodniczka oraz jej Teściowa wprowadzą nas w tajniki lokalnej kuchni zgodnie z zasadami  slow food. Będziemy używać produktów BIO, pochodzących z tutejszych upraw, w większości własnej produkcji!  
Posileni tą slow food'ową ucztą, po obowiązkowej sjeście, założymy buty treckingowe i wyruszymy na pieszą, górską wędrówkę. Odkryjemy stare osady pasterskie, naturalne źródła skalne oraz miejsca wypasania owiec. Kres naszej wędrówki zwieńczy wspaniały widok i ostanie promienie zachodzącego słońca. Na szczycie góry, dla dzielnych odkrywców niespodzianka.

Dzień 5.
MUZEUM MASEK | MAMOIADA | BERBAGIA ORGOSOLO

Po śniadaniu wybierzemy się na wycieczkę do niecodziennego miejsca. Nie pozna Sardynii ten, kto nie zrozumie istoty tutejszego karnawału. Odwiedzimy jedyne Muzeum Masek Śródziemnomorskich na Sardynii. Poznamy lokalnego rzeźbiarza i jego ciekawe laboratorium. Zobaczymy jak powstają czarne maski Mamuthonów oraz wtopimy się w symbolikę tutejszych zwyczajów. 
Następnie odwiedzimy winnicę w Mamoiada, której właścicielem jest Luca, kontynuujący rodzinną tradycję winiarską. Oprócz winnicy zwiedzimy Nuraghe ( kamienną wieżę) i razem z Luccą zjemy obiad,  popijając wyśmienite wina Berteru. 
Po południu przejedziemy do serca dzikiej Barbagii Orgosolo, której sława pochodzi od dawnych bandytów. Posłuchamy niesamowitych historii o zamierzchłych czasach i przyjrzymy się z bliska muralom z Orgoloso. 

Dzień 6.
Plażowanie i czas wolny.
Dzień 7.
Plażowanie i czas wolny.
Dzień 8.
olbia | warszawa

Po śniadaniu transfer na lotnisko w Olbii  i wylot do Warszawy.

ZAREZERWUJ LUB ZAPYTAJ O SZCZEGÓŁY OFERTY:

Facebook
Facebook
Instagram