Piemont Wine&Friends

#experience #travel

Zapraszamy do wspólnego odkrywania Piemontu, w ramach programu Wine&Friends! Piemont, jako jeden z najlepszych regionów winnych świata to mieszanka intrygującej historii, kultury, wykwintnej kuchni oraz sielankowych krajobrazów. Podczas tej podróży zgłębimy wyjątkową pozycję regionu na mapie kulinarnej Włoch, odwiedzimy region Barolo i Barbaresco, poznamy bogate dziedzictwo dynastii sabaudzkiej oraz doświadczymy bliskiego kontaktu z dziewiczą naturą regionu!

Wycieczka do Piemontu - Turyn, Pollenzo, Monferrato, Barolo. Włoskie winnice, degustacje i enoturystyka.

TERMIN:
18-23 kwietnia 2025 r.

plan wyjazdu

Dzień 1.
WARSZAWA - TURYN /18 kwietnia/

Zbiórka na lotnisku w Warszawie i lot do Mediolanu.
Transfer do Turynu, gdzie w historycznej osterii zjemy pierwszy lunch. Po lunchu wybierzemy się na spacer po pierwszej stolicy Włoch. Z lokalnym przewodnikiem poznamy historię dynastii Sabaudów, najciekawsze zabytki oraz smaki Turynu. Miasto ma ponad 500 letnie tradycje cukiernicze. Stąd pochodzi najbardziej znana włoska kawa-Lavazza.

Pod wieczór dojedziemy w region Langhe.

Zakwaterowanie w wiejskiej posiadłości z widokiem na wzgórza Lange.

Powitalna kolacja.

Dzień 2.
BRA - POLLENZO /19 kwietnia/

Po śniadaniu ruszymy na wycieczkę do miasteczka Bra, słynnego z produkcji sera. Co dwa lata odbywa się tu zresztą międzynarodowy festiwal sera, na który przyjeżdżają najlepsi serowarzy z całego świata. To właśnie w Bra został założony międzynarodowy ruch Slow Food. Miasto jest prawdziwą perłą na mapie Piemontu, z tradycjami kulinarnymi i  bogatą historią sięgającą dynastii Longobardów. W Bra odwiedzimy producenta lokalnych serów. Zjemy lunch w formie degustacji 10 produktów na bazie sera.

Po południu odwiedzimy Pollenzo oraz unikatowy na skalę świata projekt banku wina.

W piwnicach historycznych zabudowań przechowywane są wina ze wszystkich regionów produkujących wina we Włoszech.

Powrót do posiadłości i nocleg.

Dzień 3.
MONFERRATO - OPACTWO LUCEDIO - ASIGLIANO /20 kwietnia/

Po śniadaniu transfer do Monferrato.

Dziś odwiedzimy opactwo Lucedio, założone przez Cystersów w 1123 roku, które dzięki strategicznemu położeniu na szlaku Via Fancigena, było centrum społecznym i kulturalnym regionu. Od roku 1400 uprawia się tu ryż, który jest bazą wielu znakomitych włoskich dań.

Obiad na bazie ryżu zjemy u lokalnego producenta w Asigliano.

Po południu odwiedzimy tzw. podziemne katedry, prawdziwe dzieła inżynierii budowlanej, wpisane na listę UNESCO. Zwiedzanie zakończymy degustacją win musujących.

Powrót do posiadłości i nocleg.

Dzień 4.
REGION BAROLO /21 kwietnia/

Dziś zwiedzamy region Barolo z pozycji siodełka rowerowego.

Po śniadaniu spotkamy się  z przewodnikiem rowerowym i wyruszymy na wycieczkę rowerową. Po drodze odwiedzimy zamek Grinzane Cavour, wpisany na listę UNESCO. Zatrzymamy się u producenta Barolo, gdzie zgłębimy proces produkcji jednego z najlepszych win świata. Zjemy lunch oraz zdegustujemy kilka wyjątkowych trunków.

Po południu przejedziemy przez panoramiczne krajobrazy Barolo, wpisane na listę UNESCO.

Powrót do posiadłości i nocleg.

Dzień 5.
W POSZUKIWANIU TRUFLI - ALBA /22 kwietnia/

Piemont to również kultura trufli.

Po śniadaniu wybierzemy się na wycieczkę do lasu z przewodnikiem i specjalnie wyszkolonym psem tropiącym. Zgłębimy świat trufli od podszewki. Przy odrobinie szczęścia, moglibyśmy nawet znaleźć kilka okazów. Obiad na bazie trufli czarnej zjemy w  domu przewodnika truflowego na skraju lasu.

Po południu z lokalnym przewodnikiem zwiedzimy miasteczko Alba, znane z międzynawowej aukcji trufli oraz fabryki Ferrero.

Powrót do posiadłości i nocleg.

Dzień 6.
MEDIOLAN - WARSZAWA /23 kwietnia/

Po śniadaniu transfer na lotnisko w Mediolanie i powrót do Polski.

PAKIET ZAWIERA:

CENA:
Cena pakietu na osobę w pokoju dwuosobowym: 1.850 euro.

 

Cena nie zawiera:
Biletów lotniczych Warszawa-Mediolan-Warszawa, posiłków nieujętych w programie, udziału w kosztach zakupu biletu dla pilota dzielonego na liczbę uczestników wyjazdu, ubezpieczenia od kosztów rezygnacji (5,25% kosztów pakietu), napiwków oraz wydatków własnych. 

UWAGI: Program będzie realizowany przy minimum 10 osobach, w przypadku zmniejszenia liczby uczestników, zastrzegamy sobie prawo do odpowiedniej zmiany stawki.

 
Facebook
Facebook
Instagram